SFINTIREA BISERICII SF. IERARHI ATANASIE SI CHIRIL DIN SATUL CURECHISTEA

Share This:

ANUNT IMPORTANT!!!

A intrat în vigoare luni, 9 noiembrie, de la ora 00.00, setul de măsuri care se vor aplica la nivel național, pentru limitarea răspândirii coronavirusului, adoptate prin HOTĂRÂREA nr. 935 din 5 noiembrie 2020pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

 

Reguli obligatorii pentru următoarele 30 de zile:

 1. Toate persoanele cu vârsta peste 5 ani sunt obligate să poarte mască de protecție, peste nas și gură, atât în spațiile închise (magazine, farmacii, benzinării, etc, ), cât și în spațiile deschise (pe stradă, în parc, la piață, etc).
 2. Toți elevii din țară vor studia exclusiv online, pentru următoarele 30 de zile.
 3. Se interzic orice fel de sărbători, aniversări, petreceri, onomastici (inclusiv nunți, botezuri) indiferent dacă sunt în aer liber sau în casă, în public sau în privat.
 4. Toate magazinele, cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, plus cei care au livrări la domiciliu, se vor închide la ora 21.00 și se pot deschide la ora 05.00 dimineața.
 5. Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții:

🔰deplasarea în interes profesional

🔰deplasarea pentru asistență medicală

achiziționarea de medicamente

🔰deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei

🔰deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

            Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, link de descarcare:

https://stirioficiale.ro/storage/0611_Adeverinta%20pentru%20angajatori.pdf?fbclid=IwAR3t3gsBWC9CcwaGNnsLgsnLK6sr6C3YJ_hlX7t0QmsSDw7AZ8vPNiRNdXs

                                    ori o declarație pe propria răspundere, link de descărcare:

https://stirioficiale.ro/storage/0611_Model%20Declaratie%20proprie%20Raspundere.pdf?fbclid=IwAR2qIS9h2QPfBtErwNFMWBmYjSCPoMFsdUF1WF0VoRaWbOgPvI1V9UWN4SA

 

Pentru verificarea motivului deplasării în celelalte cazuri, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

 1. Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise.
 2. Pentru angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, este instituită obligația organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, în condițiile legii. În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
 3. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii în interior:
 4. a) Se închid în localitățile unde rata de infectare depășește 3 cazuri / 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Excepție: Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare va fi permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
 5. b) Este permisă la maxim 30% din capacitatea maximă doar în intervalul 06.00 – 23.00, la o incidență între 1,5 – 3 cazuri / 1.000 de locuitori
 6. c) Este permisă la maxim 50% din capacitatea maximă doar în intervalul 06.00 – 23.00, la o incidență mai mică de 1,5 cazuri / 1.000 de locuitori.
 7. d) Măsurile de mai sus sunt și pentru terasele care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, care sunt considerate ca fiind tot spații închise.
 8. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii în aer liber (terase): Vor funcționat cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Share This:

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta-HOT NR 52 DIN 5.11.2020

Share This:

Share This:

Anunt important

RECOMANDARI DE CONDUITA IN PREVENIREA RASPANDIRII CORONAVIRUSULUI (COVID-19)

 PRIMĂRIA COMUNEI GRUMĂZEȘTI

 

Avand in vedere necesitatea unor clarificari suplimentare asupra recomandarilor de conduita in prevenirea raspandirii coronavirusului (COVID-19), Primăria comunei Grumăzești pune la dispozitie raspunsuri pentru o serie de intrebari ridicate in spatiul public:

 1. Care este diferenta dintre carantina si autoizolarea la domiciliu?
 • Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezinta simptome dar care se intorc din zonele cu transmitere comunitara extinsa a noului coronavirus (COVID-19).
 • Carantina va dura o perioada de 14 zile si va fi organizata in spatii special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, in colaborare cu Directia de Sanatate Publica.
 • Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezinta simptome dar:
 • au calatorit in ultimele 14 zile in regiuni/localitati din zonele afectate de COVID – 19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa
 • au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa
 • au intrat in contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
 • membrii de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus
 • Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata. In acest timp, vor fi monitorizate de catre medicul de familie sau, in lipsa acestuia, de catre Directia de Sanatate Publica.
 • Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a celor afectate se actualizeaza de fiecare data cand este nevoie si poate fi consultata pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”
 1. Daca un membru al familiei este in autoizolare, masura se aplica si pentru sot/sotie sau copii?
 • Autoizolarea se aplica tuturor membrilor familiei si persoanelor care locuiesc la acelasi domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata.
 • Toti au obligatia de a NU parasi domiciliul declarat, in care se afla de la momentul autoizolarii.
 • Daca restul familiei nu doreste sa intre in izolare alaturi de persoana care a calatorit, atunci se solicita catre Directia de Sanatate Publica intrarea acesteia in carantina institutionalizata. Aceasta optiune este posibila numai in cazul in care persoana NU a avut anterior contact cu familia!
 1. Ce masuri de igiena individuala trebuie sa respecte persoanele autoizolate?
 • Sa evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuinta si, daca este posibil, sa se izoleze intr-o camera separata.
 • Sa NU primeasca vizitatori in perioada de autoizolare la domiciliu.
 • Sa se spele pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, ori de cate ori este necesar (dupa utilizarea toaletei, inaintea pregatirii mesei, etc).
 • Sa curate si sa dezinfecteze zilnic toate suprafetele pe care le ating frecvent (ex: mese, clante, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse si de alte persoane).
 • Sa isi acopere gura si nasul cu servetel de unica folosinta sau cu o tesatura atunci cand stranuta sau tusesc, sau sa stranute si sa tuseasca in plica cotului. Batista se arunca imediat la cosul de gunoi, in sac de plastic, dupa care se spala pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde.
 • Sa aeriseasca cat mai bine toate incaperile casei. Spatiile comune ale casei (bucatarie, baie) trebuie sa fie bine aerisite!
 • Sa tina legatura zilnic cu medicul de familie si sa-l informeze asupra evolutiei tuturor membrilor familiei.
 • Sa sune la numarul unic de urgenta 112 in cazul in care apare cel putin unul din urmatoarele simptome: tuse, febra, dificultati la respiratie, durere in gat – sa isi acopere nasul si gura cu o masca de protectie.
 • De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgente.
 1. Ce se intampla daca vreun membru al familiei prezinta simptome sau are o alta urgenta medicala in timp ce se afla in autoizolare?
 • In cazul in care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezinta simptome sugestive pentru infectia cu coronavirus (febra, tuse, dificultate in respiratie) sau prezinta orice alta urgenta medicala, contactati medicul de familie si/sau sunati la 112. Mentionati, obligatoriu, ca va aflati in situatia de autoizolare la domiciliu!
 • Limitati cat mai mult posibil contactul apropiat – la mai putin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiti-va gura si nasul cu batista cand tusiti sau stranutati! Spalati-va pe maini cu apa si sapun imediat, purtati masca de protectie.
 • Asteptati sosirea ambulantei, care va va transporta pana la centrul de boli infectioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veti fi izolat pana la obtinerea rezultatelor.
 • Daca rezultatul este negativ, veti fi adus inapoi la domiciliu si veti continua autoizolarea pana la 14 zile. • Daca rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infectie cu coronavirus.
 • Pentru alte urgente medicale, personalul de la ambulanta / SMURD vor lua deciziile ce se impun in acord cu reprezentantii DSP.
 1. Dupa perioada de 14 zile, persoanele aflate in autoizolare pot parasi domiciliul?
 • Persoanele care au sosit din alte zone decat cele care necesita carantinare pot parasi domiciliul numai dupa cele 14 zile de autoizolare, daca nu prezinta niciun simptom. In aceste cazuri, NU este necesara testarea pentru coronavirus.
 • Persoanele care au intrat in contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate in prima zi de autoizolare si inaintea terminarii perioadei de autoizolare. Pot parasi domiciliul numai daca rezultatele finale sunt negative.
 • Persoanele aflate in autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care sa ateste ca pot reveni in colectivitate.
 • La iesirea din autoizolare, mergeti in consult la medicul de familie pentru a va elibera concediul medical si/sau adeverintele pentru scoala.
 • Ramaneti vigilenti si respectati in continuare recomandarile generale privind prevenirea infectiei cu coronavirus sau alt tip de gripa.
 1. Aceste persoane beneficiaza de scutiri sau concedii medicale?
 • In primul rand, este important sa contactati angajatorul si/sau unitatea de invatamant pentru a-i instiinta ca va aflati in autoizolare la domiciliu.
 • La finalul perioadei de autoizolare, elevii si studentii beneficiaza de scutire medicala, iar persoanele angajate, de concediu medical.
 • Concediul medical va fi eliberat de catre medicul de familie, dupa iesirea din izolare, in baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverinta de la angajator. Conform prevederilor OUG 158/2005 si art. 60 (2) din Normele de aplicare, in cazul concediilor medicale pentru carantina, angajatul nu este obligat sa depuna la angajator certificatul pentru luna anterioara pana in data de 5 a lunii in curs, ci pana la sfarsitul lunii in curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical dupa iesirea din izolare/carantina.
 • Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul, la fel ca in cazul concediilor medicale acordate pentru o boala obisnuita.
 • Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni si nu se aplica restrictia de 10 zile valabila pentru concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii.

Share This:

Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!!

Share This:

Anunt public privind decizia etapei de incadrare

Share This:

Documente privind alegerile europarlamentare din data de 26 mai 2019

Share This:

„Guvernare transparentă, deschisă și participativă – standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit”- cod SIPOCA 35

Share This:

Ziua Comunei Grumazesti-Material foto

Momente deosebite de la Zilele Comunei Grumazesti 18-19 august 2018 🎆🎶🎤In curand va vom prezenta mai detaliat fiecare moment in parte😉Va multumim pentru participare 🤗

Publicată de Primaria Grumazesti Neamt pe Sâmbătă, 25 August 2018

Share This: