Obținere Acord/Autorizație pentru desfășurarea exercițiilor comerciale

Majoritatea afacerilor nou înfiinţate, în special cele având ca obiect alimentaţie publică, dar nu numai, necesită acord sau autorizaţie de funcţionare pentru exercitarea obiectului de activitate. Practic, începutul unei afaceri de tip alimentaţie publică sau comerţ cu acces public coincide cu obţinerea unor acorduri/autorizaţii de funcţionare pentru fiecare activitate în parte.

            Restaurantele, barurile, magazinele, spălătoriile, farmaciile sau orice alte astfel de afaceri necesită obţinerea de acorduri/autorizaţii de funcţionare la punctele de lucru.

            Pentru eliberarea acordului/autorizaţiei de funcţionare se percepe o taxă stabilită conform Hotărârii Consiliului Local în vigoare pe anul în curs privind stabilirea impozitelor si taxelor locale și se va achita la ridicarea acordului/autorizației. Taxa diferă de la caz la caz, în funcţie de mai multe criterii precum suprafaţa spaţiului, tipul de activitate sau personalul angajat.

            Este foarte important de reţinut faptul că depunerea dosarului pentru obţinerea acordului/autorizaţiei nu echivalează cu deţinerea acordului/autorizaţiei. Astfel, exercitarea activităţilor fără a avea efectiv autorizaţia necesară poate duce la amenzi, precum şi închiderea punctului de lucru.

           Precizăm că acordurile/autorizaţiile de funcţionare se acordă asupra locaţiei, şi nu asupra comerciantului. Astfel, în situaţia unei mutări a punctului de lucru, procesul de obţinere a acordurilor/autorizaţiilor trebuie reluat.

Share This:

Comments are closed.